Delegeren kan je leren
Vaak horen wij van leidinggevenden dat zij heel hard werken. Hoe meer verantwoordelijkheden ze krijgen, hoe harder zij gaan werken. Als zij het zelf doen, gaat het ook het snelste en het beste, toch? Dat is een van de redenen waarom zij leidinggevende geworden zijn, maar door alles zelf te blijven doen, krijg je het op de eerste plaats veel te druk, waardoor je niet toekomt aan leidinggeven en ten tweede, ontneem jij je teamleden de kans om te groeien. Dit laatste is meermaals ook de reden waarom mensen een team of organisatie verlaten, zij hebben geen uitzicht op het hebben van persoonlijke groei.
Waarom delegeer je niet en blijf je alles zelf doen?
Ook al neem je af en toe afstand van je werk en kijk je wat je echt moet doen, dan kunnen er een aantal belemmeringen zijn waarom je niet delegeert.
- Jij kunt het beter. Hoogstwaarschijnlijk is dat ook zo. Maar als je de andere niet gunt dit te leren kan deze ook nooit goed hierin worden. Vergeet in dit proces niet dat fouten maken mag en zelfs essentieel is om echt te leren.
- Jij kunt het sneller: Klopt waarschijnlijk ook weer. Maar daar geldt hetzelfde voor. Als de ander het eerst leert om goed te doen kan je nog wel eens verstelt staan dat hij het misschien uiteindelijk wel sneller kan dan jou. Het grootse voordeel is dat jij tijd overhoudt om belangrijkere zaken te doen.
- Je kunt niet loslaten: Je hebt hard gewerkt om een bepaalde klant binnen te krijgen en bent bang dat een ander niet zo goed voor hem zorgt als dat jij doet. Doe het eerst samen en neem de ander mee in het bouwen aan het vertrouwen van de relatie. Als jij vertrouwen hebt in jouw teamlid, dan komt het goed.
- Je wilt zelf de erkenning: Dit is een verborgen belemmering die ook menselijk is. Jij hebt er hard voor gewerkt en de erkenning maakt je nog trotser. Bedenk je dat goed leiderschap ervoor zorgt dat de ander ook mag schitteren en dat je met elkaar nog meer resultaten kunt bereiken.
Kan je dan alles aan iedereen delegeren?
Nee uiteraard niet! Kijk goed wie er in jouw team voor welke taak geschikt is. Wat voor begeleiding heeft deze nodig? De één zal minder begeleiding nodig hebben dan de ander. Niet ieder teamlid heeft dezelfde kennis en ervaring, maar het is ook belangrijk om te weten hoe gemotiveerd de ander is om een taak tot een goed einde te brengen. Delegeren betekent niet alleen overdragen en loslaten. Door aan de juiste persoon taken of verantwoordelijkheden over te dragen word je gezamenlijk productiever en effectiever maar jij blijft altijd eindverantwoordelijke!
Wil je een eerste stap maken in taken delegeren?
- Binaire e-mails: Zorg dat ze jou alleen nog maar e-mails sturen waar jij alleen nog maar met ja of nee hoeft te antwoorden.
- Maak een lijst met kleine irritaties (plant die dood is, stapel papieren). Welke klussen kun je delegeren? Dit zorgt voor ballast.
- Wat kost jij per uur? Reken uit om inzicht te krijgen wat het kost dat jij bepaalde taken doet, die een van je medewerkers ook kan doen die goedkoper is.
- Zeg tegen jezelf bij een taak: “Ik weet niet hoe dat moet”.
Dan is het makkelijk om te delegeren. Hoeft niet waar te zijn, maar gaat om dat je dit idee hebt. Bv auto die kapot is, moet je wel uitbesteden aan een monteur.