3 redenen waarom jij (g)een geboren leider bent voor het familiebedrijf

Je bent opgegroeid in het familiebedrijf en hard werken is je met de paplepel ingegoten. Je groeit in het bedrijf en krijgt steeds meer verantwoordelijkheid. Hoe mooi zou het zijn als het bedrijf in de familie kan blijven en jij de opvolger wordt? Er is één probleem: je hebt niet veel verstand van leidinggeven.

Je kent het familiebedrijf van binnen en van buiten en met een gezonde werkmentaliteit kom je een heel eind als leidinggevende. Tegelijkertijd heb je soms het gevoel dat je ‘maar wat’ doet. Je hebt tenslotte geen managementopleiding gevolgd en mist soms handvatten om medewerkers te motiveren.

Bij Bureau KeK zien we dit veel terug in de praktijk, zowel bij leidinggevenden die al jaren deze rol vervullen als bij jonge honden die gedreven zijn om het bedrijf over te nemen. Ze werken keihard, hebben hart voor de zaak en een enorme drive. Aan de andere kant zien we medewerkers die niet altijd tevreden zijn met hun leidinggevende. Hoe komt dit?

De drie grootste valkuilen binnen leiderschap

Om te onderzoeken of jij een geboren leider bent kijken we bij Bureau KeK naar je aard en aanleg, wat een groot deel van je gedrag bepaald. Wij gebruiken hiervoor het leiderschapsassessment van Peter Vonk. Volgens hem is succes moeilijk te voorspellen, het hangt van veel factoren af. Wel kun je voorspellen waar jij als leidinggevende onderuit zou kunnen gaan en hoe je dit kunt voorkomen.

Maar liefst 90% van al het leiderschapsfalen terug te voeren op slechts drie eigenschappen

1.    Het gebrek aan ik-sterkte (conflictvermijding)

Het grootste afbreukrisico voor leiders blijkt de neiging om conflicten en confrontaties uit de weg te gaan. Hierdoor wordt er te laat en onvoldoende krachtig gereageerd op machtzoekend gedrag van anderen. Het gevolg: er ontstaan machtspelletjes en een gevoel van onveiligheid onder de andere medewerkers, wat ten koste gaat van jouw gezag als leider.

2. Gebrek aan empathie en slecht luisteren

Het is als leider belangrijk om goed te luisteren om effectief te kunnen communiceren en goede beslissingen te kunnen nemen. Als je niet goed luistert, mis je belangrijke informatie zoals de behoeften en standpunten van teamleden. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot slechte beslissingen, omdat je niet alle feiten en meningen hebt overwogen.

3. Gebrek aan zelfkritiek

Met alleen een gebrek aan zelfkritiek kun je het nog ver schoppen… Maar in combinatie met andere afbreukrisico’s wordt het gevaarlijk. Als je ik-sterkte, je empathie of een ander cruciaal talent niet zo sterk ontwikkeld is én je ziet dat zelf niet als jouw probleem, is het risico op onvrede op de werkvloer velen malen groter.

Hoe pak je deze valkuilen aan als een echte leider?

De talenten ik-sterkte, empathie en zelfkritiek zijn essentieel voor leiderschap. Samen vormen ze ‘het rechtsdraaiend magisch drietal’:

  1. Spreek je uit
  2. Stel een vraag
  3. Kijk in de spiegel

Zo blijft de cirkel draaien.

Durf jij jezelf de vraag te stellen: Doe ik er verstandig aan om leiding te (gaan) geven?

Neem contact met ons op via info@bureaukek.com

Vergelijkbare berichten